Creatine of steroïden: vind de beste voor het opbouwen van spieren

Sommige mensen praten over creatine alsof het een vorm van anabole steroïden is of ze hebben een relatie wanneer ze presteren voor het opbouwen van spieren.

Natuurlijk, creatine verhoogt de energie van je spieren en helpt je om nog een paar herhalingen in de set te krijgen, maar het is allesbehalve een vorm van anabole steroïde.

Wat is eigenlijk creatine dan?

Wat is creatine

Creatine is een tripeptideverbinding, bestaande uit drie aminozuren (L-arginine, L-glycine en L-methionine), het heeft geen steroïde hoofdketen en valt niet onder de wetenschappelijke definitie, en het is niet illegaal en ook niet het beïnvloedt hormonen bijna net zo veel als de bovengenoemde ‘steroïde’ verbindingen.

Volgens alle definities is creatine geen steroïde.

Als gevolg van het belang van creatine in een cel en prominentie in sommige voedingsmiddelen lijkt het meer op een essentiële vitamine of mineraal dan een steroïde. Het is nog steeds geen vitamine omdat je het niet hoeft te consumeren om te overleven (het lichaam maakt het), maar de mechanismen in het lichaam zijn meer vitamine-achtig dan steroïde-achtig.

Is creatine voor spieropbouw een deel van steroïden of niet

Als je naar het nieuws hebt geluisterd of verschillende sportupdates hebt gelezen, ben je misschien bekend met steroïden.

Meestal horen we dat iemand wordt verbannen uit een sport of publiekelijk wordt gemeden vanwege het gebruik van steroïden. Het is een beetje verwarrend, maar het algemene idee is dat een steroïde iets is dat iemand illegaal neemt om sterker, groter of sneller te worden.

Nu gaan we naar de vraag die voorhanden is. Is creatine een steroïde of is het iets anders?

Nou, het is geen steroïde, zowel op wetenschappelijk als op sociaal gebied. Het volgt niet de gemeenschappelijke structuur van alle steroïden en het beïnvloedt hormonen niet zo expliciet als steroïden.

Volgens alle definities is creatine geen steroïde. Als we het echt willen vergelijken met iets dan is het logischer om het te noemen “als dat van een essentiële vitamine of mineraal”. Dit komt omdat creatine belangrijk is in ons lichaam en zeer vaak voorkomt in het voedsel dat we eten.

Hoewel creatine niet echt een essentiële vitamine is in de zin dat je het niet echt nodig hebt om te overleven, is het effect van creatine op het lichaam meer op dat van een vitamine dan een steroïde.

Creatine wordt legaal gebruikt door talloze atleten

Terwijl steeds meer belangrijke sportpictogrammen worden gepakt voor het gebruik van prestatieverhogers zoals steroïden en menselijk groeihormoon, onderscheidt creatine zich als een supplement dat legaal is en heeft bewezen te werken.

Creatine is het meest gebruikte legale supplement in kracht- en krachtsporten. Het is niet verboden door een enkele sportorganisatie en wordt door veel professionals in de grote vier gebruikt.

Klik op de banner hieronder voor meer informatie over het verschil tussen creatine en steroïden.

Creatine of steroïden: vind de beste voor het opbouwen van spieren