L-Glutamină supliment pentru rezistență și culturism

Glutamina a fost utilizată ca supliment nutrițional de către mulți culturisti și atleții de rezistență care încearcă să-și construiască mușchii și forța.

L-Glutamina este un aminoacid produs în corpul dumneavoastră. Acesta este cel mai obișnuit aminoacid din mușchii dvs., reprezentând 61% din țesutul dumneavoastră scheletic.

Nu este unul din aminoacizii “esențiali”, dar poate deveni esențial în momente de antrenament sportiv intens.

Surse naturale de L-Glutamină

L-Glutamina este cea mai abundentă în alimentele bogate în proteine, cum ar fi carnea, peștele, legumele și laptele. Două surse de legume deosebit de ridicate sunt varza și sfecla neprelucrată. Gătitul poate distruge glutamina, în special în legume. Sursele alimentare generale de glutamină includ:

  • Surse animale: cum ar fi carnea de vită, pui, carnea de porc, pește, ouă, lapte, iaurt și brânză.
  • Surse de plante nefavorabile, inclusiv fasole, spanac, arahide, orz, varză și sfecla.

Suplimentul de L-glutamină este important pentru atleții de anduranță

Nivelurile musculare de L-glutamină sunt reduse după exerciții de anduranță care durează mai mult de două ore. Nivelurile reduse de L-glutamină atenuează răspunsul sistemului imunitar al organismului.

Eliberarea unei molecule de semnalizare, interleukina-6, care stimulează răspunsul imun este suprimată și diferențierea celulelor albe din sânge este redusă, ceea ce scade formarea de noi celule și reduce funcția imunologică.

Ingestia de L-Glutamină pare să atenueze scăderea nivelurilor de L-Glutamină și, posibil, să reducă deteriorarea celulelor imune și, prin urmare, atenuează reducerea răspunsului sistemului imunitar după exercițiile de anduranță.

Ingestia de L-Glutamina este demonstrat de a reduce incidenta auto-raportate de boala la sportivi de anduranta. Reducerea supresiei sistemului imunitar după exercițiu scade riscul de îmbolnăvire și infecție care altfel ar determina o reducere a performanțelor fizice.

Ingestia de L-Glutamină în timpul exercițiilor de anduranță care durează mai mult de o oră împiedică o reducere semnificativă a nivelurilor L-Glutaminei, care la rândul lor scade concentrația de amoniac în sânge. Ingestia de L-Glutamină poate fi, prin urmare, capabilă să atenueze orice reducere a performanței ca urmare a nivelurilor reduse de L-Glutamină sau a concentrației crescute de amoniac.

Cum ar trebui să o luați?

Se pare că aportul zilnic de glutamină suplimentară trebuie să fie ridicat – cel puțin 20-30g pe zi, consumat frecvent – pentru a crește concentrațiile plasmatice de glutamină.

Pentru a oferi o anumită perspectivă, considerați că pacienții cu boli critice primesc, de obicei, o perfuzie intravenoasă constantă între 20-30 g glutamină pe zi. Cu toate acestea, biodisponibilitatea glutaminei pe care o primesc este de 100%. Nu este mai mult de 30% din glutamina consumată oral.

Astfel, recomandarea este de până la 30g de glutamină pe zi, în doze divizate pe parcursul zilei, de preferință cu mese sau gustări care conțin carbohidrați pentru a susține utilizarea glucozei.

În zilele de antrenament, trebuie să consumați glutamină înainte sau în timpul exercițiilor pentru a susține hidratarea, transportul electroliților și metabolismul BCAA. Puteti lua 10g inainte, in timpul si dupa antrenament sau puteti reduce acele doze la 5g daca dozati si in orele care au precedat exercitiul fizic sau dupa.

În zilele fără pregătire, consumați cel puțin 5 g de glutamină la intervale frecvente, cel puțin la fiecare 2-3 ore, pentru a menține o creștere a concentrațiilor plasmatice de glutamină.

Se pare că nu este nevoie să se cureze glutamina. De fapt, există mai multe dovezi care să susțină nevoia de ingestie cronică a glutaminei în perioadele de stres fiziologic extrem. Dați clic pe bannerul de mai jos pentru a afla mai multe despre avantajele suplimentului de glutamină.

L-Glutamină supliment pentru rezistență și culturism